Vælg en side

Ho Strik, ligger på den ældste går i Ho. Vi ligger lige ved siden af kirken.

Vores gård, har på sin BBR årstallet 1462.Hvor meget der er tilbage af den oprindelige bygning, er meget svær at sige, men nok ikke ret meget. Vio ved at det nyeste er fra 1870. Et rygte siger, at noget af gården, er fra en gammel mølle vest for Ho. Vi har dog ikke gravet i gårdens historie endnu, men det kommer. Så dette er kun en lille smagsprøve om stedet.

Vi har ejet gården siden 2000, og har siden brugt mange kræfter på, at renovere gården, så den kan holde i mange år endnu, og også er blevet lidt mere nutidig i brug. Vi er ca. 7 + 8 generation på denne gård. Der er en slægtsgård. Min mand Søren, er født og opvokset på gården. I løbet 1990´erne forlod de sidste dyr gården, der var nogle få grise og får. Søren´s far ,Karl Egon, er ligeledes født og opvokset på gården. Han har også været hyrde på Skallingen igennem en årrække, frem til start 1980´erne. Derfor er der i familien i dag, et meget stærkt bånd, til hyrdehuset, det der i dag er madpakkehuset. Om sommeren flyttede hele familien, mor, far og 4 børn derud, og boede indtil fårene igen skulle hjem. Dengang var Skallingen privatejet, hvor den i dag er en del af Naturstyrelsen. Da vi overtog gården, satte vi først aftægten i stand, og boede i den frem til 2006, hvor vi overtog hovedhuset efter Søren´s mor & far.

Huset er fredet, og derfor er der visse ting, man bare ikke kan gøre. I butikken, stod valget mellem, Øhlandsfliser, trægulv og piksten. Derfor det meget praktiske valg af piksten, da trægulv alt for hurtigt ville blive ødelagt af olien fra vore strande, og så skal det heller ikke vaskes:)  I 2017, tog vi så det store skridt, lukkede butikken hele januar, og lavede nyt gulv. Så i dag, er der Øhlandsfliser i butikken, og det har givet et flot resultat, og bedre mulighede, så jer der er dårligt gående også kan have rolator og kørestol med ind i butikken. Måske der skal flyttes en enkelt kurv, men det gør jeg hurtigt.

Før rummet blev til butik, var der køer, grise, får og høns, et rigtigt lille landmandsbrug. De sidste høns blev givet væk, til dem der kunne fange dem:) For at butikken skulle kunne bruges, er der foretagen en gennemgribende renovering. Gulvet er skiftet ud, dvs. at der er gravet ca 50 m3 jord, sten og andet gulvmateriel ud herfra. Gården er uden sokkel, derfor er der også indvendigt sat en ny sokkel, hele vejen rundt. Den er lavet i bidder af ca 2-3m, for at ydermuren ikke skulle skride. Gulvet og loftet er rettet op, så der i dag er ”stå-højde”, i forhold til gamle dage. Dog skal der stadigt passes på hovedet når man går ind ad døren, den har givet mange ”hovedbrud”.

Bjælken ved kassen, er hævet  ca 5cm, bare ved at få en støtte under. Bjælken er så gammel, at den ikke kunne holde 1. salen oppe. De støtter der i dag er sat ind, for at støtte under bjælkerne, er fra 2 lader, der væltede i stormen 1999, vi har så været heldige at kunne købe dem. En anden bjælke er så ormædt, at den tog ligeså lang tid at male, som alle de andre bjælker til sammen.

Som noget nyt, er der også lavet ”1. sal” i hele huset, dog ikke i værkstedet, da de her har brug for hele arbejdshøjden til deres arbejde.

I dag drives der 2 virksomheder fra gården: Blåvand/Ho Tømrer og Snedkerforretning og Ho Strik.